“Hoe geurmarketing inspeelt op onze emoties.”

by Scents

In dit artikel bespreken we de werkelijke impact van geuren op onze emoties. In de commerciële sector vertaalt zich dit naar Geurmarketing.

Geurmarketing speelt onbewust in op onze emoties. Zo kunnen er bepaalde geuren in winkels atmosferen creëren om de beleving in je zaak te vergroten.

De ervaring van het product is belangrijk maar het inspelen op alle zintuigen (smaakzin, zicht, geluid, tastzin, geuren) zijn eens zo krachtig. Ze zorgen voor extra “experience” in je zaak. Wist je trouwens dat 75% van onze emoties worden bepaald door wat we ruiken?

Geuren komen voor in verschillende categorieën:

− Parfums

− Ontgeurders

− Specifieke geuren

Parfums

Parfums worden gebruikt om een warme, aangename atmosfeer te creëren. Een tal van kledingwinkels maken gebruik van geurmarketing om een extra beleving aan de klant te geven. Ze zullen de specifieke parfum linken met de winkel en het merk. Zo is het voor de klant elke keer weer een gevoel van thuiskomen in een vertrouwde omgeving. Hierdoor geef je een extra dimensie aan je zaak en creëer je een positieve beleving. Parfums stralen klasse en kwaliteit uit.

Ontgeurders

Slechte geuren in winkelruimtes creëren een negatieve associatie met het merk. Ook zorgt dit ervoor dat klanten vroeger de winkel zullen verlaten, wat slecht kan zijn voor de feitelijke omzet.

Ook al eens last gehad van nare geuren in uw zaak? Een ontgeurder biedt de oplossing. De ontgeurder zorgt ervoor dat deze geuren afgebroken worden. Dit is een echte aanrader voor fitness clubs, nagelstylistes, discotheken, …

Specifieke geuren

Met geuren kan je herinneringen oproepen en emoties in beweging brengen.
Zo kan je met de specifieke geur van een nieuwe wagen de klanten doen wegdromen naar hun voorgaande aankoop van een nieuwe wagen. Je wekt zo een euforisch gevoel bij ze op.

De ‘Nieuwe wagen geur’ zal de chauffeur onbewust voorzichtiger doen laten rijden.

Je krijgt het gevoel dat je voor het eerst een ritje maakt met jouw nieuwe wagen.

Hierdoor ben je automatisch voorzichtiger op de baan omdat je bang bent iets voor te hebben met de wagen.

Geur beïnvloedt ons rijgedrag

In ons onderbewustzijn roepen geuren associaties op die onze aandacht kunnen verzwakken of verscherpen.

Enkele voorbeelden:

• een citroen- en koffiegeur de chauffeur helder te denken.

• Zeelucht ontspant de spieren, maar kan dan weer de aandacht van de snelheid doen afleiden.

• Fastfood en vers brood scherpen de honger aan. Dit veroorzaakt rusteloosheid en bevordert risicogedrag.

• Een heerlijke parfum of aftershaves geuren zijn aangenaam maar stimuleren ook seksuele fantasieën.

• Pepermuntgeur zorgt ervoor dat bestuurders minder snel rijden. Deze geur heeft een gunstige invloed op vermoeidheid en frustraties tijdens het rijden.

Zo ziet u maar dat het verspreiden van geur een krachtige invloed kan zijn op het onderbuwstzijn van een mens.

Geurmarketing in showrooms

In showrooms kan u ook gebruik maken van geurmarketing door een bepaalde parfum te verspreiden. Zo creëert u een warme en uitnodigende atmosfeer met een gevoel van luxe. Hierdoor straalt U automatisch luxe en kwaliteitsservice uit.

Autofabrikanten besteden grote budgetten aan het geluid dat een dichtklappend portier maakt, dit in combinatie van de ‘nieuwe auto’ geur is een reden tot succes. Er wordt dan namelijk op alle 5 zintuigen ingespeeld. De zintuiglijke waarnemingen prikkelen: het zicht, tastzin, gehoor, smaak en reukzin.

Een vereiste is dat de reukzin subtiel en onbewust aangepakt worden om zo een prettige sfeer en een extra dimensie te creëren.

Conclusie

Geurmarketing is de trend om extra beleving te creëren in jouw zaak. Er zijn veel verschillende geuren die elk een andere emotie oproepen. Met geurmarketing kan je net dat tikkeltje meer toevoegen aan je product of dienst.